Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Winter run skončil, rozběhal tisíce běžců

Poslední letošní díl seriálu innogy Winter Run hostila dlouho předem vyprodaná Praha.

Poslední letošní díl seriálu innogy Winter Run hostila dlouho předem vyprodaná Praha.

Vítězství na dlouhé trati získali Jáchym Kovář a Ivana Vávrů. Po závodě se udělovaly také tituly v Českém poháru v zimním běhu.

Závodníky při posledním závodě přivítalo slunečné, ale mrazivé počasí. Na Ladronce navíc bylo pořádně větrno, které dalo pořádně zabrat pořadatelům při chystání závodu. Na druhou stranu se jednalo o skutečně zimní běh. A tak to má být. Nejdříve závodily děti, kterých se v Praze sešlo na startu dohromady více než stovka. Oproti běžným zvyklostem se tentokrát závodilo na o malinko delších tratích – měřily 450 a 900 metrů. Zvítězili Jan Hušek a Filip Cingroš.

V půl dvanácté se na trať pak vydali dospělí závodníci, kteří se rozhodli zdolat trasu čtyř kilometrů. Zatímco v polovině závodu měl navrch Jan Bielik (Rozběháme Česko), nejrychlejším se nakonec stal v čase 13:49.89 Lukáš Pazdera z Běžeckého klubu České spořitelny. Jeho soupeř doběhl druhý se ztrátou necelých padesát vteřin. Stal se však vítězem mezi juniory, kde letos startuje posledním rokem.

Mezi ženami běžely dlouho bok po boku Radka Sýkorová (Bolton) a Lenka Švábíková (CEPro Team), až v seběhu za polovinou závodu se rozdíl trochu natáhl. Nakonec zvítězila první jmenovaná, zaběhla čas 16:22.77, druhá žena běžela 16:32.92. „V zatáčce na konci jsem se podívala za sebe a viděla, že mě Lenka nedožene, tak už to byla paráda,“ řekla vítězka v cíli. Lenka pak běžela ještě závod na osm kilometrů, kde doběhla ve své kategorii pátá. Neuvažovala její soupeřka, že by si také dala dva závody? „Ne, nikdy. Mně v té zimě bohatě stačila čtyřka,“ smála se běžkyně po vyhlašování vítězů.  Obě však porazila mladá Johanka Šafránková, vítězka juniorek. Časem 15:33.87 se dostala na páté místo v celkovém pořadí. Za svými zády tak nechala více než pět stovek v drtivé většině starších soupeřů.

Mezi muži vyhrál Jáchym Kovář, který dostal startovné na závod jako dárek od Mizuna a tak zde reprezentoval barvy značky. Úkolu se zhostil na výbornou, už po prvním kole vedl s náskokem deseti vteřin a ten do cíle ještě mírně navýšil. „Rozběhli jsme to volněji, což mi vyhovovalo. Pak jsem se snažil zrychlit a naštěstí jsem to vydržel až do cíle. Vítr jsem ani moc nevnímal, až v posledním kole na druhé smyčce jsem trochu cítil protivítr,“ řekl v cíli vítěz. Chystá se také na desítku do Kbel a Peček, kde bude jistě patřit k aspirantům na nejvyšší příčky. Vyhrál v čase 27:14.71, druhý Vladimír Marčík zaběhl čas 27:26.46.

Jakub Skalka si na závěr seriálu připsal svůj nejhorší letošní výsledek, přesto mu čas 29:12.51 stačil na stupně vítězů – byl třetí. A hlavně zvítězil v Českém poháru v zimním běhu. „Titul je parádní, ale dneska to bylo trápení. Ze začátku jsem se snažil držet, ale viděl jsem, že kluci ví, co dělají, tak jsem je pustil,“ zhodnotil Jakub po závodě. „Je to asi nejvíc, co se mi dosud povedlo. Ale doufám, že toho bude do budoucna víc,“ usmíval se. Jestli se pokusí úspěch za rok zopakovat zatím neví. „To je za dlouho,“ řekl. Na stupních vítězů ho doplnila dvojice běžců z Olomouce – loňský vítěz Richard Bednář a Marek Lettava.

Veteránské kategorie vyhráli Petr Hvolka z JUMP SPORTu, který do Poháru naskočil na poslední chvíli při třetím závodě, ale pak třikrát vyhrál a v Praze byl druhý. Mezi padesátníky dominoval Miroslav Švec. Nejstarší kategorii pak ovládl Ivan Januška ze Šanova – čtyři starty, čtyři vítězství, tak zní jeho bilance.

Na čtvrtém místě celkově doběhl vítěz kategorie M50, Yanaguchi Nobuyuki (DAIKIN), jeho čas ale již pod půl hodiny nebyl. Porazil i vítěze kategorie M40, Jana Radu z klubu Sportisimo Hvězdy – BŽB (30:33.56). I tentokrát se na trati objevil reprezentant v běžeckém lyžování a tradičně nejstarší účastník innogy Winter Runu Stanislav Špok. Dostal od organizátorů zvláštní cenu.

Mezi ženami byla v nabité konkurenci nejrychlejší Ivana Vávrů (TJ VTŽ Chomutov), která zaběhla čas 33:39.58. Druhá byla o necelé dvě minuty Pavlína Jordánová, které však toto umístění stačilo na pohár za první místo v Českém poháru v zimním běhu. Třetí pak byla Johana Urbanová, o další necelou půlminutu zpět. Nejrychlejší veteránkou pak byla Katarína Třísková v čase 36:27.52.

„Já jsem se přihlásil na první závod a pak jsem zjistila, že je to série. Tak jsem si udělala výlety po České republice, zkusila objet více závodů a klaplo to, takže mám velkou radost,“ řekla již s pohárem v ruce vítězka. „Už po Olomouci to začalo vypadat dobře, ale nebylo to jisté,“ dodala. Druhá skončila Eliška Vlachová Hutařová a třetí Kateřina Müllerová z Night Run Teamu.

V nejmladších veteránkách zvítězila Zita Horniaková z klubu Sportisimo Hvězdy, stačily jí tři závody. Vyšší věkovou kategorii si podmanila Ivana Kolouchová závodící za hlavního partnera seriálu innogy a mezi ženami o deset let staršími pak vyhrála Miluše Jurošková (Mizuno – RSFK), která vyhrála všechny čtyři závody, do kterých nastoupila.

Letošní ročík innogy Winter runu je tedy minulostí, do historie se zapíše jako ten, kdy přišel obrovský boom účastníků. „Letošní ročník byl rekordní, atakoval 5000 běžců. Úžasná atmosféra byla na všech závodech,“ zhodnotil šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. Prozradil, že příští rok budou termíny závodů stejné jako letos a novinka budou odlišné medaile pro krátkou a dlouhou trať. „Doufáme, že bude běhat ještě více závodníků a na další ročník se už teď těšíme,“ řekl závěrem.

 

Sdílet

Galerie