Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Vítězný Macoun chtěl jen klusat, ale zaběhl rekord

Čtvrtý závod letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Českých Budějovic.

Čtvrtý závod letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Českých Budějovic.

 

Čtvrtý závod letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Českých Budějovic. Bylo příjemné teplo a rychlá trať nahrávala rychlým časům. To ho využil Jan Macoun v dresu Atletiky Sokol České Budějovice, který kromě rekordu na osmičce ovládl také závod na poloviční distanci.

„Osmičku jsem myslel, že jen doklušu z posledního na vytrvalost, ale povolilo to, chytil jsem druhý dech a šlo to,“ mírně překvapil vítěz po doběhu delší trati. Časem 27:42.37 se totiž postaral o nejrychlejší čas, v jakém vítěz závodu innogy WINTER RUN trať proběhl. Do karet mu mírně hrála vybraná trasa, ale i na jihu Čech mohla být ještě o trochu rychlejší. Místy byl totiž štěrk, běžci překonávali hned několik mostů a čekalo je i pár ostrých zatáček.

Jan Macoun se teprve v úterý vrátil ze soustředění na Kanárských ostrovech, kde běhal hlavně v terénu a velké objemy, i proto k závodu přistupoval skromně. „Chtěl jsem být do třetího místa, podařilo se a tempo jsem i po čtyřce udržel,“ podotkl po doběhu a vzpomněl i na jednoho ze soupeřů, když dodal: „Myslel jsem, že Pepa Soukup poběží na bednu, ale asi mu to fyzicky nevyšlo, snad bude v pořádku.“ Další letošní plány Macouna jsou vedle armádní běžecké ligy také půlmaraton v Praze, přespolní běhy na jihu Čech a dále se uvidí. „Je toho hodně, řeším to spontánně,“ přiznal.

Za jeho zády doběhl se ztrátou 58 vteřin Hynek Frauenberg a na stupně vítězů se š časem 29:15.29 vešel i Milan Krejčík (Sportisimo Hvězdy), který stejně jako vítěz běžel o hodinu dříve i čtyřku. Nejrychlejším čtyřicátníkem byl Petr Lochman (Lochnesky) s časem 31:12.09 na devátém místě celkově. V kategorii M50 pak vyhrál Erik Svoboda z Atletiky Písek v čase 32:22.98. Jméno vítěze šedesátníků je již tradiční – Ivan Januška ze Šanova.

Skvělý výkon pak předvedla nejrychlejší žena, na čtvrtém místě celkově doběhl špičková jihočeská vytrvalkyně Valerie Soukupová (SK Studenec). I ona se s časem vešla pod půlhodiny, konkrétně to bylo 29:37.30. „Cítím se dobře, když jsem vyhrála. Na konci už mě bolely nohy, ale počasí bylo v rámci možností celkem dobré, jen foukal studený vítr,“ zhodnotila po doběhu.

Prozradila, že se letos připravuje zejména na republikové mistrovství v půlmaratonu v dubnu, o měsíc dříve plánuje start na Pečecké desítce. „Tento závod byl pro radost, že to bylo doma,“ usmála se a těšila se, až dá medaili malé dcerce, které se určitě bude líbit. Druhá žena v cíli byla s časem 32:12.42 Petra Augstenová z Jiskry Třeboň, která zvládla i vyhrát na kratší trati. Třetí pak doběhla Lucie Horelicová, která běhá pro centrum Bazalka. V kategorii Z40 také brala vítězství členka klubu Lochnesky a to Blanka Lochmanová a v kategorii Z50 vyhrála Květa Polenová.

Jména vítězů na krátkých tratích již byla prozrazena výše, dodejme jen, že nejrychlejší muž prolétl trať v čase 14.09.21. Náskok si začal budovat prakticky hned od startovního výstřelu a do cíle ho stihl navýšit na více než minutu a čtvrt. Za Milanem Krejčíkem a Janem Kobesem pokračoval ve sbírání letošních čtvrtých míst Richard Bednář. Ani to mu ale nezkazilo náladu. „Stálo to za to. Trať je tu dobrá, akorát se letos pořád nějak nemůžu rozběhat,“ řekl po doběhu osmičky, kdy v cíli čekal na svojí manželku. I ona běžela oba závody.

Richard Bednář coby pravidelný účastník závodů pod taktovkou Tomáše Pavla a člen Night run teamu má ambice také v Českomoravském poháru v zimním běhu, chtěl by být do třetího místa na krátké i dlouhé trati, přestože konkurence je stále větší. „Není to zadarmo. Hodně lidí běhá a začali se účastnit i borci z místních atletických klubů. My, co si chodíme zaběhat dvakrát do týdne, si můžeme poměřit si síly s někým, kdo trénuje pravidelně,“ líbí se mu. Za dva týdny ho pak čeká vrchol, domácí závod v Olomouci. „Prahu už nepoběžím, v Olomouci do toho musím dát úplně maximum, abych si neudělal ostudu před rodiči a byli na mě hrdí,“ řekl s odhodláním a dodal, že po závodě letí s manželkou stejně jako loni na půlmaraton do Neapole.

Nejrychlejším juniorem byl Daniel Gribbin z SK Čtyři Dvory ČB s časem 16:48.07, mezi dívkami si tento primát připsala již tradiční vítězka Jana Coufalová (ORCA CZ TEAM), tentokrát v čase 17:51.48. Ještě před startem na osmičce se na čtyřce pořádně rychle rozběhala Petra Augstemová, která s časem 16:31.76 nejen vyhrála ženy, ale dostala se také do první desítky kvalitně obsazené výsledkové listiny. V cíli neskrývala dobrou náladu. „Cítím se unaveně, ale krásně. Měla jsem zmrzlé nohy a dva a půl kilometru mi to prostě nešlo,“ řekla úvodem, než začala vtipkovat. „Night Run je lepší, v noci má člověk ve Stromovce trošku strach, takže běží hrozně rychle,“ pobavila srovnáním Winter runu a Night runu. Ten mimochodem loni na podzim také vyhrála. Druhou ženou v cíli byla Nikola Krýdová (SK Sporting Příbram) v čase 17:20.72, třetí byla Kateřina Bednářová Müllerová z NIght run teamu, zaběhla čas 18:33.93.

I v Českých Budějovicích se na start závodu na osm kilometrů postavil Stanislav Špok, tradiční účastník závodů innogy WINTER RUN. Přestože za pár týdnů oslaví dvaasedmdesáté narozeniny, běhá i v zimě. „Běhal jsem na běžkách světové maratony a mám trošičku následky, tak mi vyhovuje, když je nad nulou,“ přiznal po doběhu závodu v Budějovicích. „Je tu nádherné prostředí, krásné to bylo dneska. Organizátoři jsou dobrá parta, rád za nimi jezdím. Nemá to chybu,“ vysekl zároveň poklonu pořadatelům. Prozradil také svůj recept na sportovní dlouhověkost. „Já jsem byl kdysi na vojenské škole, to byly základy a zůstalo mi to dodnes. Mám disciplínu, trénuji pořád. Baví mě, že jsem mezi mladými lidmi, běžky jsem předloni dal synovi, už jsem se bál ve sjezdech, a teď jen běhám,“ vyprávěl před tím, než se vydal zpět domů do Ostravy.

 

Sdílet

Galerie