Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jakub Skalka si rázně řekl o titul

Seriál innogy Winter run má za sebou dvě třetiny a konečné pořadí se začíná vyjasňovat.

Seriál innogy Winter run má za sebou dvě třetiny a konečné pořadí se začíná vyjasňovat.

 Český pohár v zimním běhu čeká zajímavý zvrat, Jakub Skalka totiž chce stejně jako v Českých Budějovicích vyhrát i v celkovém pořadí. „Plánuji Olomouc i Prahu. Ambice mám co nejvyšší," potvrdil mladý běžec po vyhlašování výsledků. Vystoupal na nejvyšší stupeň, po samostatném závodě vyhrál v čase 28:20.22. O deset let starší Milan Krejčík (Hvězdy Sportisimo) zaostal o minutu a čtvrt. Přesně půl hodiny běžel osmikilometrovou trať třetí v cíli, Petr Hvolka z týmu Jump Sport a byl prvním veteránem. Vyhlašování výsledků se nezúčastnil třetí z „mladých" Michal Jarolím, nicméně Milan Krejčík mu prý odměnu vezme. „Buď je ve sprše nebo odjel. Ale je od nás z města, takže mu cenu předám," uvedl po vyhlašování. Dva nejrychlejší by dle svých slov větší konkurenci uvítali, pomohla by jim k lepším časům. „V Hradci mi dal vítěz hodně, tady naopak moc nikdo nebyl," vzpomněl Jakub na první závod letošního seriálu innogy Winter Run, kde skončil druhý se ztrátou přes minutu a půl. Mimochodem, trať na jihu Čech se mu prý líbila více - nebylo na ní tolik bláta a časté zatáčky dělaly trať atraktivnější. Kromě zatáček se často přebíhaly i mosty, celkem jich bylo šest na krátké trase a deset na dlouhé. Třebaže něco ubraly z časů, nikdo si na ně nestěžoval. Ještě více to totiž zvýšilo atraktivitu tratě. Mimochodem, dav účastníků první most dokonce trochu rozhoupal a stál opravdu stál za to, dlouhé tratě se zúčastnilo téměř tři sta běžců a krátké jen o zhruba padesátku méně. Další desítky účastníků měly dětské závody.

O něco menší počet běžců na čtyřkilometrové trase ale vyvažovaly kvalitní výkony. Vítěz Jan Kobeš z cyklistického CBC Teamu zaběhl čas 15:28.26. „Neběželo se mi moc dobře, jsem nějaký nastydlý. V rámci možností jsem spokojený, že jsem vyhrál. Vzhledem k nemoci mi jedno kolo stačilo," řekl v cíli vítěz, který bral závod jako zpestření zimní přípravy. Zatímco v zimě se dle svých slov „snaží běhat", v létě více jezdí na kole. Jeho soupeři byli na dohled, druhý Jaromír Habara (TJ Loko Veselí n. Lužnicí) běžel čas 15:40.98, třetí Miloš Szabó z klubu Symbio+ CE Energy byl v cíli za 15:48.57. Mezi juniory byl nejrychlejší teprve čtrnáctiletý Daniel Sebastian Gribbin z SK 4Dvory ČB v čase 17:20.03.

Nejrychlejší ženou na osmi kilometrech byla Veronika Kubičková (Štefko Running Team) v čase 34:58.59. Více než o půl minuty utekla druhé Lucii Horelicové, třetí pak byla Caroline Conway (Sportsworld Terenure) s časem 36:03.02. Závod žen na dlouhé krátké trati ovládla Karolína Hrubá (SV Stříbro) v čase 18:29.98. Trať se jí líbila, ale o dvou kolech ani neuvažovala. „Mám radši kratší tratě, takže to byla pro mě ideální trať," řekla v cíli. A co zatáčky a mosty, neovlivnily negativně její čase? „To je spíše trénovaností než tratí," usmála se mladá závodnice. Zhruba půl minuty na ní ztratila známá tvář závodů zejména na Vysočině Markéta Valentová z klubu Velosport Valenta Pelhřimov. Třetí pak byla Ladislava Kocourková, která v kolonce tým vyplnila „My tři" a zaběhla čas 19:26.41. Nejrychlejší juniorkou byla v čase 21:02.77 sympatická Barbora Šambergerová z PSK Olymp Praha. Na stupních vítězů jen zářila. Naopak kategorie M60 na dlouhé trati měla jedinou účastnici, která také byla oceněna jako vítězka. Nesmyslné pravidlo o účasti alespoň tří nebo pěti účastníků pro vyhlášení kategorie při innogy Winter Runu neplatí. Jako by účastníci mohli ovlivnit, jestli přijedou soupeři nebo ne...

Ale zpět do Českých Budějovic. Irena Výborná podala skvělý výkon, když zaběhla čas 43:11.65 a umístila se na 153. místě. Za svými zády nechala více než stovku mladších soupeřů, žen i mužů. Vadilo jí, že byla v kategorii sama nebo si radši zazávodila s mladšími soupeřkami? „Závodila jsem s mladšími a těší mě, že kdybych byla o čtrnáct let mladší, tak bych také byla první," uvedla v cíli spokojeně. „Čím je člověk starší, vytrvalost zůstává, ale rychlost se ztrácí. Jsem cvičitelkou pilates, dělám alpining a stepy. Snažím se udržovat," uvedla v cíli na dotaz, jak se udržuje v kondici. Ani zima jí nevadila, nemá totiž ráda vedro.

Nadšený byl po závodě i šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Celý letošní seriál je velkolepý. Všude máme stoprocentní nárůst. Loni jsme měli 2 600 účastníků, letos očekáváme čtyři tisíce. Už máme skoro vyprodané poslední dva závody v Olomouci a v Praze. Kdybychom měli více medailí, pustili bychom na start více lidí. Ale bohužel, medaile jsme museli objednat hodně dopředu," uvedl šéf pořadatelského týmu.  A jak naložit s rostoucím zájmem do budoucna? Samozřejmě bude snaha umožnit start více zájemcům. „Příští rok budeme muset zvětšit areály a celý servis, určitě rozdělíme starty na čtyři a osm kilometrů," odhaluje první plány do budoucna Tomáš Pavel. Zájem o běhání prostě roste a je jedno, že je zrovna zima a teploty kolem bodu mrazu. 

Sdílet

Galerie