Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Innogy WNTER RUN v Olomouci ani letos nezklamal

Předposlední díl letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Olomouce a závod nezůstal nic dlužný své pověsti jednoho z nejlepších v celém seriálu.

Předposlední díl letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Olomouce a závod nezůstal nic dlužný své pověsti jednoho z nejlepších v celém seriálu.

Předposlední díl letošního seriálu innogy WINTER RUN zavítal do Olomouce a závod nezůstal nic dlužný své pověsti jednoho z nejlepších v celém seriálu. Na jedničku vyšlo i počasí a kdo vyrazil na Výstaviště Flora, nemohl litovat.

„Krásné počasí, sluníčko. I já se těším,“ musel se před startem závodu na osm kilometrů přiznat trasér Zdeněk, který jako vždy jel na kole před prvním závodníkem. Pak už si připravil kolo, párkrát se na místě zhoupl v tlumičích, a když startér oznámil patnáct vteřin do startu, opřel se do pedálů. V čele mu brzy začal dělat společnost jen jeden běžec. Tomáš Steiner z AK Drnovice probíhal cílem prvního kola s obrovským náskokem a v druhém okruhu ho ještě navýšil, v cíli ho od nejbližších pronásledovatelů dělila bez vteřiny jedna minuta.

Druhý doběhl vítěz kategorie čtyřicátníků Petr Hvolka. Ve svém dresu Kilpi Racing Teamu je známou tváří a moderátor na něj před startem sázel coby na vítěze. I on se s časem ještě vešel pod půl hodiny, i když jen o necelých pět vteřin. Ačkoliv ještě v polovině závodu tvořili trojici, do cíle se rozestupy mezi dalšími běžci značně natáhly – třetí Jaroslav Říha (Orel Kuřim) zaběhl čas 30:19.03, čtvrtý Jiří Kubíček z Mattoni Freerun Zlín byl v cíli za 30:45.99. Mezi padesátníky byl nejrychlejší Miroslav Švec z Night run teamu (33:44.61) a v šedesátnících Josef Bobek z TJ Znojmo (38:16.35).

Skvělé výkony předvedly obě dívky na prvních dvou místech. V cíli se nakonec více radovala Petra Vašinová z Nutrend Teamu, čas 31:07.85 jí zařadil na sedmé místo mezi muži. Jen o příčku níže byla další známá tvář Lucie Vikartovská z Vítkovic, její čas byl 31:46.93. Třetí již byla nejrychlejší veteránka Jana Kadlecová (AK Hodonín), u ní se časomíra zastavila na hodnotě 34:53.82. Kategorie Z50 měla tradiční vítězku Hanu Baliharovou z Balini FSC, té čas 40:09.16 zaručil přesně sté místo absolutně. Mezi závodnicemi v kategorii Z60 pak vyhrála Marie Formánková s časem 50:24.18.

Na stupně vítězů se dostal také nevidomý masér Pavel Hons z Brna. Bylo to díky tomu, že jeho trasérka Miluše Jurošková obsadila druhé místo v kategorii Z60. Před závodem přitom závodnice zjistila, že gumička, které se během závodu ona i nevidomý běžec drží, zůstala v autě. Pořadatelé pomohli a čelenka svůj účel splnila. „Byli jsme blíž k sobě, než jsme zvyklí. Ale zvykli jsme si a doběhli na bednu v mé kategorii,“ radovala se Miluše Jurošková na facebooku.

Ještě před závodníky na osm kilometrů se na trať vydali běžci na poloviční distanci. Vítězství si opět odvezl Miroslav Burian (NIGHT RUN TEAM), který po vítězství v čase 14:04.17 čekal kousek za cílovou čárou na snoubenku Lenku Švábíkovou, nakonec druhou v kategorii žen. Během čekání měl nastavenou ruku stejně jako yetti na medailích a se všemi dobíhajícími si plácl. Druhé místo obsadil se ztrátou sedmnácti vteřin Robert Němeček (Moravští šašci), třetí byl Michal Špičan v čase 14:53.92.

Sérii čtvrtých míst prolomil Richard Bednář z Night run teamu, zrovna v domácím závodě byl pátý. I tak si ale s předstihem zajistil umístění na stupních vítězů v Českomoravském běžeckém poháru. Za jeho zády již finišoval nejrychlejší junior Jan Orság, díky času 15:16.00 porazil druhého juniora Aleše Fišera (SDH Kvasice) o pouhé dvě a čtvrt vteřiny.

Jelikož tradiční účastnice Lenka Švábíková byla druhá, doplňme jméno vítězky na krátké trati, tou se stala Barbora Kopřivová z VSK Univerzity Brno, zaběhla čas 16:06.49 a celkově se prosadila na jedenácté místo. Mezi juniorkami pak vyhrála Michaela Urbanová, její čas byl 18:43.89.

Čtyři kilometry běžel i známý Edvard Kožušník. Zatímco krátkou trať natáčel na selfie tyč, dlouhý závod snímal pomocí dronu. Na šestačtyřicátém místě se slušným časem pod dvacet minut pak bylo další zajímavé jméno. Šéf organizačního týmu Tomáš Pavel totiž poprvé běžel „svůj“ závod a byl nadšený. „Deset let jsem neběžel závod, ale ve firmě mě přihlásili na půlmaraton v Praze, tak jsem začal běhat a říkal jsem si, že to chce zkusit i závody, to je něco jiného než trénink,“ vysvětlil a spontánně dodal: „Olomouc je super.“

Podle něj se jedná o tradičně vydařený závod. Běží se totiž ve Smetanových sadech, kde se běžci potkávají. To je ostatně vidět na úvodním videu, které běží po celou zimu na facebooku Winter Runu. Další výhodou této trati je, že se diváci koncentrují na jednom místě a závodníci si více užívají jejich podporu. „Na atmosféru je to nejlepší závod, jen v Praze je to podobné. Je to tím, že jsme v centru, lidé se sem jdou projít a fandí,“ vypozoroval. Navíc vždy vyjde i počasí. „Tady na to máme štěstí, co se týká počasí i účasti. Je až horko, možná se ještě vysvléknu,“ smál se moderátor Vlasta Bucek.

Pozitivní je, že jarní podmínky by měly vydržet i na poslední závod. „Příští týden má být něco podobného i v Praze. Blížíme se jaru a lidé začínají trénovat a běhat. V Praze to vypadá na účastnický rekord, tam bude 1500 startujících. Přiobjednali jsme další medaile, čímž jsme navýšili kapacitu a Praha zatím vyprodaná není,“ prozradil Tomáš Pavel.

Specialitou pražského závodu bude mistrovství světa šneků. „Jedná se o skupinu tří tisíc běžců, kteří běhají ne na časy, ale pro zábavu. Vymyslel jsem pro ně mistrovství a jsem zvědavý, kolik členů klubu Šneci v běhu se přihlásí. Budou mít samostatné pořadí na trati čtyř kilometrů,“ uvedl šéf pořadatelského týmu. V Praze se tak zřejmě máme na co těšit…

Sdílet

Galerie